Siirry sisältöön Siiry hakuun

Opiskelijoiden kokemuksia Kalewaisten matkassa: uudenlaisia toimenkuvia ja hyppyjä tuntemattomaan

22.03.2018

Die Kalewainen in Pochjola -oopperan viestintäprojektissa opiskelijat saivat kokeilla erilaisia toimenkuvia. Kun omalta mukavuusalueeltaan uskaltautui lähtemään, syntyi hienoja oivalluksia ja taiteellisia tuloksia. Projektin aikana esimerkiksi lahjakas kuvaaja ryhtyikin kirjoittamaan tai toimimaan projektipäällikkönä. Kokeilu oli palkitseva ja rohkaiseva.

Kalewaisen projektissa kaikki työryhmän jäsenet toimivat ideoijina; ideoita suunniteltiin yhteisissä palavereissa opettajien ohjauksella. Opiskelijat olivat myös sisällöntuottajia, sillä jokaisen työpanos oli yhteydessä Kalewaisen nettisivujen sisältöön.

Tiimin jäsenet toimivat esimerkiksi valokuvaajina, kuvaajina, leikkaajina, art directoreina, copywritereina, toimittajina ja projektipäällikköinä. Opiskelijat sitoutuivat työhönsä ja toteuttivat ammattimaisesti pitkäkestoisen viestintäkokonaisuuden.

Uusia haasteita ja hienoja oivalluksia

Vuoden 2016 joulukuun ajan tiimi julkaisi Kalewaisen sivustolla joulukalenteria. Ryhmä toteutti 24 luukun taakse haastatteluja, kuvitusta, reseptejä, kilpailuja ja ennakkokurkistuksia Kalewaisen maailmaan. Projektipäällikkönä toiminut Venla Anttila oli vetovastuussa:

 ”Jotta joka päivä joulukalenterin nettisivuille ilmestyi uusi ja mielenkiintoinen postaus, vaati se projektipäälliköltä pitkiä päiviä, monia sähköposteja ja lankojen käsissä pitämistä. Koen, että tämä oli lukuvuoden opettavaisin kokemus.”

Kuvittajana toimineet Ilona Aaltonen ja Liisa Sollo lähtivät ennakkoluulottomasti mukaan jo opiskelujen alkumetreillä.

”Pääsin tekemään oikeita kuvituksia, jotka todella julkaistiin oikeilla nettisivuilla. Se oli iso juttu tuoreelle opiskelijalle. Kalewainen valoi uskoa siihen, että olin löytänyt oikean alan itselleni”, pohtii Ilona Aaltonen.

Saana Rantala, Jemina Sormunen ja Nitta Eerikäinen urakoivat kirjoittajina. He kokivat työn luovana ja palkitsevana, sillä he saivat kirjoittaa monenlaisia tekstejä. Saana summaa kokemuksiaan:

Perinteisten tarinallisten tai kuvailevien tekstien lisäksi tein useita runoja ja haastatteluja sekä kirjoitin Turun kaupungin kulttuuriblogiin. Olen aina pitänyt Kalevalan tarinoista ja runoista, joten uppoutuminen aiheeseen oli mielenkiintoista.

 Mielenkiintoisia kohtaamisia ja taiteellisia saavutuksia

Kuvaajat ja toimittajat pääsivät myös näyttämään osaamistaan. Opiskelijat oppivat erilaisista haastattelutilanteista paljon niin kuvauksellisesti kuin toimituksellisestikin.

Maija Anttonen, Katriina Kantonen, Joni Vainio ja Tony Vesalainen kuvasivat ja haastattelivat mm. kapellimestari Leif Segerstamia. Kokemus ei heti unohdu, vakuuttaa Joni Vainio:

”Segerstam oli varsin värikäs persoona, joka ei todellakaan jätä ketään kylmäksi. Häntä haastatellessamme ymmärsimme, kuinka tärkeää taustatöiden tekeminen on; meillä oli perustiedot hallussa, mutta Segerstam sivisti meitä opiskelijoita oopperasta ja sen moninaisuudesta sekä Die Kalewaisesta.”

Myös oopperan koostevideo syntyi Katriina Kantosen ja Maija Anttosen käsissä. Hieno lopputulos näytettiin uudenvuodenaattona Turun tuomiokirkon edessä screenillä. Kokemus oli ikimuistoinen. Katriina rohkaisee kohti tuntematonta:

Pienen stressin jälkeen oli mahtavaa huomata oman työn tulos. Projektin jälkeen itsevarmuus lisääntyi. Tämä kokemus avaa varmasti uusia ovia, sillä osaaminen ja ammattitaito kasvoivat huimasti. Suosittelen rohkeasti hyppäämään kohti tuntematonta, koska siitä voi poikia vaikka mitä.

Kuvittajana ja copywriterina toiminut Minna Kallio jatkaa:

Die Kalewainen in Pochjola on ollut tähänastisen opiskeluni pisin ja monimuotoisin projekti. Olen todella ylpeä siitä tuloksesta, jonka olemme yhdessä innovatiivisen ja taitavan opiskelijatiimin kanssa saavuttaneet. Kalewainen-oopperan verkkosivut näyttivät siltä, miltä niiden toteuttajatkin: oivaltavilta, raikkailta ja joltain ihan uudelta. Olen todella kiitollinen, että sain olla mukana!

 

Kuvat:

Ilona Aaltonen, Ismo

Liisa Sollo, Kullervo

Kuvat otoksia Kalewainen-projektin töistä

 

 

 

 

 

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php