Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Turun ammattikorkeakoulusta jatkajia omistajavaihdosta tekeviin yrityksiin

26.04.2018

Omistajanvaihdos on Varsinais-Suomessa entistä ajankohtaisempi asia. Turun ammattikorkeakoulu vastaa haasteeseen omalta osaltaan yrittäjyyskoulutuksella ja jatkajakoululla.

Varsinais-Suomessa valtava omistajanvaihdospato

Varsinais-Suomen Yrittäjien tammikuussa tekemän kyselyn perusteella seitsemän kymmenestä yli 55-vuotiaasta varsinaissuomalaisesta yrittäjästä on luopumassa yrityksestään seuraavien viiden vuoden aikana. Neljännes näistä yrityksistä ilmoittaa lopettavansa toiminnan, mutta selvästi suuremmalla osalla edessä on jatkajan etsiminen. Piristynyt taloustilanne on alkanut näkyä selvästi heikompien vuosien jälkeen myös yrityskauppamarkkinoilla. Käsissämme on Varsinais-Suomessa valtava omistajanvaihdospato, joka odottaa lähivuosina purkautumistaan.

Joka vuosi sadoissa varsinaissuomalaisissa yrityksissä tulee eteen tilanne, jossa yritystoiminnan jatkajan löytäminen on ajankohtaista. Usein jatkaja löytyy yrittäjän välittömästä lähipiiristä, kun lapset, lapsenlapset tai yrityksen työntekijät tarttuvat tilaisuuteen ja ottavat yrityksen omalle vastuulleen. Aina tilanne ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen ja jatkajan löytämiseksi täytyy tehdä runsaasti töitä. Luopuvien yrittäjien mielestä jatkajan löytäminen onkin yhdessä yrityksen arvonmäärityksen kanssa merkittävin haaste omistajanvaihdoksen toteuttamisessa.

 

Jatkaja saa yritystoiminnan, jolla on valmis liikeida, asiakaskunta, tuotteet ja palvelut sekä osaavat työntekijät.

 

Luopujalle uuden omistajan löytäminen on merkittävä asia. Usein useamman vuosikymmenen mittaiseksi venyneen yrittäjäuran päätyttyä on helpompi eläköityä, kun tietää, että yritystoiminta jatkuu uuden yrittäjän voimin luopumisen jälkeenkin. Näin oma elämäntyö jää elämään ja lähtee uusien resurssien ja ajatusten voimalla uuteen vaiheeseen. Onnistunut omistajanvaihdos on usein yritykselle kasvusysäys, kun uusi yrittäjä tai yrittäjätiimi tuo mukanaan osaamisensa, innovaationsa ja verkostonsa.

Jatkajalle omistajanvaihdos antaa erinomaisen mahdollisuuden lähteä toteuttamaan omia suunnitelmia valmiissa ympäristössä. Tutkimusten mukaan on todennäköisempää menestyä yrittäjänä toimivan yrityksen liiketoimintaa jatkamalla kuin aloittamalla tyhjästä. Toimivan yrityksen ostamalla jatkaja saa haltuunsa yritystoiminnan, jolla on valmis liikeidea, asiakaskunta, osaavat työntekijät, tuotteet/palvelut ja tarvittaessa luopuvan yrittäjän tuki. Valmis kassavirta antaa mahdollisuuden kehittää toimintaa alusta lähtien. 75 prosenttia ostajista ilmoittaa kysyttäessä olevansa tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä yrityskauppaan.

Yrityskauppamarkkina on juuri nyt Varsinais-Suomessa varsin hyvällä mallilla. Ympäri maakuntaa on hyviä yrityksiä eri kokoluokista ja toimialoilta myynnissä ja tulossa myyntiin runsaasti. Myös rahoitus järjestyy tällä hetkellä hyville hankkeille nopeasti. Jos yrittäminen kiinnostaa, suosittelemme yrityksen perustamisen ohella miettimään vakavasti myös yrityksen ostamista.

Myytäviin yrityksiin voi tutustua osoitteessa omistajanvaihdospalvelu.fi.

Vauhdilla mukaan liiketoimintaan – Jatkajakoulu tulee jälleen

Turun ammattikorkeakoulussa kasvaa toimintakykyisiä osaajia monelle alalle. Menestyvistä yrityksistä moni etsii jatkajaa. Tänä päivänä luopuvan yrittäjän liiketoimintaa jatkaa usein jatkajatiimi yhden henkilön sijaan. Tiimiyrittäjyydessä voidaan yhdistää monen alan asiantuntemusta ja kehittää yritystä monipuolisesti. Tiimissä syntyy uutta tietoa ja osaamista, ja pystytään yhä paremmin ratkaisemaan yrityksen ongelmia ja voidaan rohkaista toinen toisiaan ja onnistua paremmin kuin yksilöinä. Pystytään nostamaan toiminta uudelle tasolle.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden, alasta riippumatta, on mahdollisuus osallistua Jatkajakoulu-ohjelmaan taas syksyllä 2018. Jatkajakoululla on jo vuosien perinteet, ja yrityksen omistajavaihdoksiin on valmennettu jo satoja osaajia.

Ohjelmaa on kehitetty vastaamaan markkinoiden tarvetta. Nykymuotoisessa ohjelmassa kuullaan lukuisia asiantuntijoita, omistajavaihdoksen tehneitä yrityksiä ja omistajanvaihdoksen teemoja treenataan teorian avulla. Omistajanvaihdos on vaativa prosessi, joka suunnitellaan huolella, ja jossa huomioidaan lukemattomia asioita. Prosessi sisältää sekä ”Managementia että Leadershipia”. Esim. hinnoittelu-, rahoitus- ja sopimusasioiden on oltava kunnossa, mutta yhteistyö, tiedon siirtäminen, ja koko henkisen prosessin hallinta ovat myös erittäin tärkeitä kaikkien osapuolien kannalta onnistuneen omistajanvaihdoksen toteutuksessa.

Turun ammattikorkeakoulun jatkajakouluun kannattaa osallistua, vaikka hankittavaa yritystä ei vielä kiikarissa olisikaan. Jatkajia etsiviä yrityksiä ilmaantuu koko ajan, ja hyvät valmiudet omaavat jatkajakandidaatit ovat luonnollisesti askeleen edellä. Jatkajakouluun kannattaa ehdottomasti tulla, jos etsii ostettavaa yritystä, on ajatellut jatkaa perheyritystä tai miettii yrittäjän uraa yhtenä vaihtoehtona.

Jatkajakoulussa 2018 tehdään yhteistyötä Varsinais-Suomen yrittäjien kanssa. Ohjelmassa osallistutaan Yrittäjien omistajanvaihdospalvelujen tilaisuuksiin. Lisäksi Jatkajakoululla on omia tilaisuuksia, kehittämistehtäviä ja mentorointia. Ohjelma tarjoaa paljon ajankohtaista, konkreetista tietoa ja käytännön vinkkejä yrityskauppaan liittyen.

Teemoina Jatkajakoulussa ovat mm. yrityksen arvonmääritys, yrityskaupan rahoitus, sopimukset, johtajuus muutoksessa, markkinointi ja myynti, kansainvälistyminen, kasvu ja tulevaisuuden luominen. Osallistumme myös Varsinais-Suomen Yrittäjien Omistajanvaihdostreffeille, jossa on mahdollista luoda jo konkreettisia kontakteja myytäviin yrityksiin. Varsinais-Suomen yrityselämä odottaa kyvykkäitä jatkajia Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoista.

Opiskelijoille jatkajakoulu sopii yhdistettäväksi kaikkiin opintoihin, ja ohjelmasta saa opintopisteitä oman oppimisensa, panostuksensa ja osallistumisensa mukaan. Suunnitelman mukaan Jatkajakoulun tapahtumiin voivat osallistua myös muut kuin Turun AMK:n opiskelijat. Jatkajakoulusta ja sen toteutuksesta tiedotetaan lisää kevään aikana.

Lisätietoja antavat Sari Asteljoki, sari.asteljoki@turkuamk.fi ja Marita Nummi-Wikström, marita.nummi-wikstrom@turkuamk.fi.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.