Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Yhteistyö laajentaa näkökulmaa taloushallinnon käytänteisiin

11.04.2023

Turun ammattikorkeakoulusta on valmistunut taloushallinnon tradenomeja jo viime vuosituhannelta alkaen. Toimintaa kehitetään jatkuvasti ja uusimpana yhteistyön muotona on oululaisen GOS Academyn kanssa tehtävä opiskelijayhteistyö. Yhteistyöllä sujuvoitetaan siirtymistä koulusta työelämän palvelukseen. 

GOS Academyn taustalla on GOS Group Oyj. GOS Academy on rakennettu opiskelijoille kasvupoluksi taloushallinnon tehtäviin. Yhteistyön kautta taloushallinnon opiskelijat saavat mahdollisuuden tutustua mm. digitaaliseen taloushallintoon sekä asiantuntijoiden työhön. Yhteistyössä mukana olevat oppilaitokset hyväksilukevat GOS Academy -ohjelman osaksi opiskelijan opintoja.

Käytännössä yhteistyö toteutuu taloushallinnon järjestelmien esittelyiden sekä asiantuntijapuheenvuorojen kautta. Lisäksi opiskelijat pääsevät keskustelemaan aiheista asiantuntijoiden sekä opiskelijaryhmän kanssa.  Yhteistyön avulla opiskelijat saavatkin entistä laajemman näkökulman taloushallinnon käytänteisiin.

Opiskelijayhteistyössä tiivistyy samalla yhteys Turun ja Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijoiden välille.

Turun ammattikorkeakoulun taloushallinnon osaamispolussa yhteistyö GOS Groupiin kuuluvan GOS Consultingin kanssa aloitettiin keväällä 2021, jolloin neljä opiskelijaa Turun ammattikorkeakoulusta osallistui akatemiaan. Yksi opiskelijoista jatkoi harjoitteluaan syksyllä 2022 GOS Consultingissa sekä laati myös opinnäytetyönsä yrityksen toimeksiantona. Nyt opiskelija on yrityksessä vakituisessa työsuhteessa.

GOS Academy antaa laajan mahdollisuuden tutustua GOS Consultingin työntekijöiden toimenkuvaan ja sitä kautta tilitoimistotyöhön. Lisäksi opiskelijat saavat kattavasti tietoa eri taloushallinnon järjestelmistä. Nyt toista kertaa järjestetylle akatemialle toivotaan jatkoa.

Taloushallinnon opiskelija oppii työelämästä myös oman koulun sisällä

Taloushallinnon tradenomi työskentelee valmistuttuaan monenlaisissa tehtävissä, joissa edellytetään taloushallinnon osaamista. Esimerkkejä taloushallinnon osaajan työtehtävistä ovat kirjanpitäjä, taloussuunnittelija, palkkahallinnon asiantuntija tai kustannuslaskija.

Yksi keskeinen toimintamalli ja oppimisympäristö taloushallinnon opiskelijoille on Osuuskunta TradeTase, jossa opiskelijat harjoittelevat talous- ja palkkahallinnon asioita konkreettisissa asiakastilanteissa.

Vuonna 2015 perustettu Tilitoimisto TradeTase on Turun ammattikorkeakoulun taloushallinnon opiskelijoiden osuuskunta, jonka palveluihin kuuluvat kattavasti talous- ja palkkahallinnon toimet yrityksen perustamisesta tilinpäätökseen.

Taloushallinnon opiskelijat voivat tulla mukaan TradeTaseen toimintaan toisena opiskeluvuotenaan

Käytännössä TradeTaseessa työskennellään kirjanpitotiimeissä, joissa vanhemmat opiskelijat toimivat mentoreina ja nuoremmat opiskelijat oppivat vanhempien ohjauksessa. Opettaja-valmentajat ovat mukana henkisenä turvana ja auttamassa käytännön tilanteissa.

Mentorointi takaa sen, että työt saadaan tehtyä, vaikka tekijät vaihtuvatkin.

Taloushallinnon ammattilaiseksi kehittyminen ottaa aikansa

Kynnys siirtyä taloushallinnon opiskelijasta ammattilaiseksi on usein korkea ja ammatin oppimisaika pitkä. Edellä kuvattujen mahdollisuuksien kuten opiskeluaikaisen harjoittelun ja yritysyhteistyön tarkoituksena on helpottaa siirtymistä koulusta työelämään.

TradeTaseen autenttiset asiakastilanteet ja GOS Consultingin kaltaiset tilitoimistokumppanit tarjoavat opiskelijoille erinomaisen alustan kehittää ja syventää käytännön osaamista.

 

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *