Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Johannes Halttu tuli opetushammasteknikoksi hammaslaboratorioon

27.03.2021

Turun AMK:n hammaslaboratorio aloitti toimintansa vuoden 2021 alusta. Samaan aikaan aloitti työskentelyn uudessa ympäristössä opetushammasteknikko Johannes Halttu. Hän vetää käytännön toimintaa hammaslaboratoriossa ja toimii sen vastaavana hammasteknikkona.

Johannes Halttu valmistui hammasteknikoksi 2019. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Loisto Laboratoriossa, tehden muun muassa irtoprotetiikkaa ja metallista valettuja rankaproteeseja.

Ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen jäi kuitenkin ikävä AMK:iin. Kun hän huomasi avoimen opetusteknikon tehtävän, hän laittoi hakemuksen ja sai paikan. Opetushammasteknikkona hän aloitti vuoden 2021 alusta.

Johannes Haltun kasvokuva

 

Työnkuva rakentuu vähitellen

Halttu ei tiennyt tarkalleen, mitä tuleva työ pitäisi sisällään, mutta hänellä oli isot odotukset. Hän on saanut vaikuttaa työnkuvan rakentamiseen. Laboratorion työtiloja suunniteltaessa hänen on pitänyt ottaa selvää monesta asiasta ja tehdä yhteistyötä kiinteistöhuollon, Turun kaupungin ja Turun yliopiston kanssa.

– Odotin kovasti töiden alkamista, vähän jännitinkin. Odotukset olivat oikeat ja ne ovat toteutuneet, mikä on hienoa. Työ on ollut itselle kasvun paikka. Siitä saatu kokemus on jo nyt valtava.

– Tämä on hieno työyhteisö, jossa mukana ovat opiskelijat ja eri taustoilta olevia ihmisiä. Yhteisössä kuulee muiden ajatuksia ja saa uusia näkökulmia. Ajatusten vaihto on rikkaus.

Yhteistyökumppaneiden vanhat sopimukset olivat alkuvuodesta vielä osittain voimassa ja toimintaa saatiin aloittaa hiljalleen. Haltun mukaan suurempia haasteita ei ole tullut vastaan, pienempiä ehkä päivittäin.

– Henkilökohtaisesti on mietittävä tarkkaan oman ajan suunnittelu ja jakaminen. Työhön kuuluvat lukuisat palaverit ja erilaiset vastuutehtävät vaativat yhteen sovittelua, sillä samaan aikaan pitäisi usein olla ohjaamassa opiskelijoita.

 

Opetushammasteknikko työskentelee opiskelijoiden kanssa

Halttu toimii opiskelijoiden kanssa käytännön tehtävissä Turun AMK:n hammaslaboratoriossa vastaavana hammasteknikkona. Hän vastaa eteenpäin lähetettävistä töistä omalla nimellään, ohjaa opiskelijoita sekä laboratoriossa että myös koulutuksen puolella.

Halttu vastaa hammaslaboratorion pystyttämisestä ja sen toiminnasta. Toiminta alkaa olemaan täydessä vauhdissa, lähes kaikki perustoiminnot on saatu valmiiksi, ja juna on liikkeellä.

– Teemme potilastöitä jo ulos ja toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin. Kun työskennellään hammaslääkärin ja oikeiden potilastöiden kanssa, palvelee se todella hyvin myös opiskelijoita, herättää ajatuksia ja tuo näkökulmaa työhön. Opiskelija pääsee ottamaan vastuun omasta työstään heti opintojen alussa.

Opiskelijat työskentelevät laboratoriossa kahdeksalla työpisteellä ja heillä on paljon kysymyksiä. Haltulla on iso vastuu, sillä hän ohjaa opiskelijoita yksin laboratoriossa.

– Tärkeintä työssäni onkin läsnäolo. Haluan opiskelijoiden näkevän, että olen paikalla ja pystyn auttamaan. Heillä on todella paljon hyviä kysymyksiä, ja visaisempien kysymysten vastauksia joutuu välillä todella miettimään, hän naurahtaa.

Opiskelijat työskentelevät laboratoriossa ensimmäisen vuoden opinnoista lähtien. Näin he saavat työelämään valmentavaa kokemusta.

 

Hammastekniikan ja hammaslääketieteen opiskelijat tekevät yhteistyötä

Hammaslaboratorio tekee yhteistyötä hammaslääketieteen laitoksen kanssa. Hammaslaboratorion uudet tilat toimivat heidän tiloissaan. Halttu vastaa yhteydenpidosta Turun Yliopiston hammaslääketieteen laitoksen ja Turun kaupungin suun terveydenhuollon henkilökunnan kanssa.

– Yhteistyö on opiskelijoille hieno mahdollisuus ja he ovat siitä innostuneita. Näin tulevat hammaslääkärit ja -teknikot pääsevät tutustumaan toistensa käytännön työhön ja työympäristöihin, mihin heillä ei välttämättä työelämässä ole enää mahdollisuutta.

Hammaslaboratoriossa keskitytään irtoprotetiikkaan eli koko- ja osaproteeseihin, valettuihin rankaproteeseihin ja oikomiskojeisiin. Tämän lisäksi laboratorio valmistaa väliaikaisia siltoja ja purentakiskoja. Kun vielä kiinteän protetiikan ratkaisut saadaan tulevaisuudessa työstettäväksi, pystytään silloin vastaamaan lähes kokonaisuudessaan hammasteknisten töiden laajaan skaalaan.

 

Suun terveydenhuollon osaamiskeskittymä

Hammasteknikkokoulutus alkoi Turun ammattikorkeakoulussa vain kuusi vuotta sitten Metropolia-ammattikorkeakoulun lopetettua koulutuksen Helsingissä. Suomessa Turku on ainoa paikkakunta, jossa voi suorittaa hammasteknikon AMK-tutkinnon.

Hammaslaboratorio on osa suun terveydenhuollon osaamiskeskittymää. Kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen keskittymä toimii Turun Kupittaalla. Ydintoimijoita ovat Turun yliopisto, Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu.

Mustavalkokuvassa Halttu harrastuksensa maastopyöräilyn parissa.

Tutustu

Haltun suorittamaan hammasteknikkokoulutukseen.

Hammastekniikan laboratorio on osa Sun hyvä elämä -konseptia.

 

Turun ammattikorkeakouluun on palkattu viimeisen, poikkeuksellisen vuoden aikana useita uusia kasvoja. Tässä artikkelisarjassa kerrotaan uusista henkilöstön jäsenistä. Tutustu artikkelisarjan ensimmäiseen artikkeliin:

Olli Toivonen hyödyntää työkokemuksensa opetuksessa ja hanketyössä

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *