Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Marjo Harjua innostaa kulttuurihyvinvointi

25.04.2021

Turun ammattikorkeakoulussa alkoi vuonna 2020 Master-opintoina kulttuurihyvinvoinnin koulutus. Koulutuksen toteutuksesta vastaa Taideakatemia yhdessä Terveys ja hyvinvointi -sektorin kanssa. Lehtori Marjo Harjulle kulttuurihyvinvoinnin teema on ollut aina läheinen, ja hän on tehnyt työtä yhdistämällä sosiaali- ja kulttuurialaa.

Viime vuosina on todettu, että taide, kulttuuri ja luovat menetelmät voivat vahvistaa hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin. Tämä on ollut kulttuurihyvinvoinnin koulutuksen taustalla. Siksi myös lehtori Marjo Harju haki Turun ammattikorkeakouluun.

Marjo Harjun kasvokuva

 

Kulttuuri yhdistyy sosiaalialaan

Harju aloitti vuoden 2021 alussa Turun AMK:ssa. Hän toimii Terveyden ja hyvinvoinnin Master Schoolissa, Kulttuurihyvinvoinnin koulutuksen tuutoropettajana. Hän on tuutoropettajana myös Terveyden edistäminen sekä Kehittäminen ja johtaminen -koulutuksissa.

– Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden lisensiaatti ja sosiaalityöntekijä. Minulla on reilun 20 vuoden työkokemus muun muassa monikulttuurisesta työstä, opetustyöstä sekä kehittämis- ja hanketyöstä.

Kulttuurihyvinvoinnin teema on ollut minulle aina läheinen ja olen työskennellyt yhdistämällä sosiaalista ja kulttuuria.

Harju on toiminut sosiaalityöntekijänä sekä järjestötyössä. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:ssä, Hämeen ammattikorkeakoulussa ja viimeisenä Tampereen ammattikorkeakoulussa sosiaalialan lehtorina ja projektipäällikkönä.

– Olen opiskellut soveltavan draaman ja teatterityön menetelmiä, ja yhdistänyt työurallani erilaisia luovia menetelmiä työhöni. Kun nykyinen tehtävä tuli avoimeksi, hain siihen suurella mielenkiinnolla, koska kulttuurihyvinvoinnin teema on ollut minulle aina läheinen ja olen työskennellyt yhdistämällä sosiaalista ja kulttuuria.

 

Työskentely on monialaista

Kulttuurihyvinvointi on ollut ja tulee aina olemaan elähdyttävää ja mielenkiintoista, toteaa Harju. Se kehittyy tässä ajassa, nostettu esiin muun muassa kulttuurihyvinvointiohjeistuksilla kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

Hän kertoo, että pääsi heti täysillä työhön kiinni. Tammikuussa alkoi uusi kulttuurihyvinvoinnin ryhmä ja kaikki toimii jo täydessä vauhdissa.

– Master School -kokonaisuus on hyvä yhteisö, jossa pystyy myös monialaisesti työskentelemään. Oma taustani on monialainen, sillä olen suorittanut kaksi tutkintoa ja myös harrastustoiminnan takia.

Digitaalisuus on uusi näkökulma kulttuurihyvinvointiin, luovuutta ja kekseliäisyyttä omalla tavallaan, ja sitä tulee jatkaa.

– Odotukseni uuteen työhöni ovat toteutuneet, työtiimi on hyvä ja yhteistyömme on tärkeää. Myös opiskelijoiden kohtaaminen, kuunteleminen ja ohjaaminen innoittaa. Kehittäminen ja innostus on koko ajan mukana, ja se tuntuu hyvältä.

Pandemian jälkeen kulttuurihyvinvointia tullaan tarvitsemaan yhä enemmän. Turussa työtä sen eteen on tehty jo pitkään, ja myös valtakunnallisesti tulee toimia. Verkostoituminen on pitkällä.

Pandemia toi digitaaliset muodot kulttuurihyvinvoinnin välittämiseksi, niitä tullaan tarvitsemaan myös jatkossa. Digitaalisuus on uusi näkökulma asiaan, luovuutta ja kekseliäisyyttä omalla tavallaan, ja sitä tulee jatkaa.

 

Opettajuutta kehitetään

Hanketyö on Harjulle tuttua. AMK:ssa hän on mukana SIVISOTE − Lapsi- ja perhepalveluiden kehittäminen ja johtaminen sekä Kulttuurihyvinvointi -tutkimusryhmissä.

Monialainen osaaminen on tämän päivän juttu, koska se on työelämässä keskeistä.

– On mielenkiintoista olla kehittämässä uutta, olla mukana tiimissä.  Innostavaa, kun mietitään opettajuutta monialaisesti. Yksi työelämän taito nyt ja tulevaisuudessa on monialainen monitoimijuus.

Harju toteaa, että juuri monialainen osaaminen on tämän päivän juttu, koska se on työelämässä keskeistä.

 

Kulttuuri ollut mukana läpi elämän

Harjavallasta kotoisin oleva Harju on soittanut trumpettia 11-vuotiaasta asti. Kun hän lähti Tampereelle opiskelemaan, hän selvitti ensimmäiseksi, missä pystyisi jatkamaan soittamista.

Soittamisen lisäksi hän on esiintynyt Marietta-klovnina yli 10 vuoden ajan. Hän järjestää freelancerina klovnikursseja.

Syyskuussa 2020 Harju laittoi asiat tärkeysjärjestykseen ja muutti Tampereelta lähelle lastenlastaan ja tyttärensä perhettä Littoisiin.  Sieltä on lyhyt matka pyöräillä töihin, kun työpaikkakin löytyi Turusta.

Hän liikkuu mielellään luonnossa, käy avannossa ja tanssii. Sekä tietenkin soittaa trumpettia SUMU Big Bandissa.

 

Artikkelikuvassa Marjo Harju on lempipaikassaan Littoistenjärven rannalla.

 

Tutustu kulttuurihyvinvoinnin koulutukseen sosiaali- ja terveysalalla sekä kulttuurialalla.

Koulutus on sosiaali- ja terveys- sekä kulttuurialan yhteistoteutus, yhteistyöopettajina Marjo Harjun lisäksi ovat sosiaali- ja terveysalalta yliopettaja Tuuli Lahti sekä kulttuurialalta Liisa-Maria Lilja-Viherlampi, Anna-Mari Rosenlöf ja Marja Susi.

Marjo Harjun lisensiaattityö: Setlementin monikulttuuristen naisryhmien voimaantuminen ja sosiaaliset verkostot

Turun ammattikorkeakouluun on palkattu viimeisen, poikkeuksellisen vuoden aikana useita uusia kasvoja. Tässä artikkelisarjassa kerrotaan uusista henkilöstön jäsenistä sekä pitkään muualla toimineista henkilöistä. Tutustu artikkelisarjan aikaisempiin artikkeleihin:

Marko Björn palasi opettamaan uudet oppimismenetelmät mukanaan

Johannes Halttu tuli opetushammasteknikoksi hammaslaboratorioon

Olli Toivonen hyödyntää työkokemuksensa opetuksessa ja hanketyössä

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *