Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Suomessa tarvitaan myynti-insinöörejä

28.10.2022

Turun ammattikorkeakoulu on Suomen ainoa myynti-insinöörejä kouluttava korkeakoulu ja ensimmäiset myynti-insinööriopiskelijat aloittivat koulutaipaleensa syksyllä 2020. Osana yliopettaja Timo Holopaisen Sales Workshop -kurssia myynti-insinööriopiskelijat selvittivät, kuinka paljon näitä teknisen myynnin ammattilaisia sitten työelämässä tarvitaankaan.

Kurssin projektitoimeksianto toteutettiin kevään 2022 aikana. Projektitoimeksiannossa seurattiin kahden kuukauden aikana neljää työnvälityssivustoa, joita olivat Duunitori, Monster, Oikotie ja LinkedIn. Seurantajakson aikana myynti-insinööreille kohdistettuja ilmoituksia löytyi yli neljäsataa.

Suurimmassa osassa ilmoituksia korostettiin sekä teknistä että myynnillistä osaamista. Voi kuitenkin olla, että teknisen myynnin tulevat ammattilaiset eivät vielä löydä näitä ilmoituksia.

Tässä artikkelissa esitellään tutkimuksen tulokset siitä, mikä oli myynti-insinöörejä työllistävien alojen työvoimatarve keväällä 2022 koko Suomen alueella.

Myynti-insinöörejä haetaan monenlaisilla ammattinimikkeillä

Myynti-insinöörien tarvetta työelämässä tarkasteltiin kevään aikana Duunitorin, Monsterin, Oikotien ja Linkedinin perusteella. Tarkasteltaviksi työnimikkeiksi valittiin myynti-insinööri, tekninen myyjä, sales engineer ja sales engineer trainee.

Mitä tulokset kertovat?

Kun tarkastellaan ilmoitusjakaumaa työnvälityssivustoilla (ks. kuvio 1) huomataan, että LinkedInissa on eniten myynti-insinöörin ja teknisen myyjän paikkoja avoinna. Työpaikkoja löytyi tarkastelujaksolla yhteensä 416. Ilmoituksista 206 oli LinkedInissä ja 122 Monsterissa.

Kuvio 1. Ilmoitusjakauma viikkokohtaisesti käytetyissä työpaikkasivustoissa.

 

Duunitorissa ja Oikotiessä työpaikkailmoituksia oli tarkastelujaksolla yhteensä 88. Työnantaja saattoi hakea useampaa työntekijää ja ilmoittaa useammassa kanavassa.

Pärjääkö pelkällä myynti-insinööritutkinnolla?

Työnvälityssivustojen ilmoituksista tarkasteltiin myös, mitä muuta osaamista ilmoituksessa myynnin lisäksi vaadittiin. Ylivoimaisesti eniten vaadittiin teknistä osaamista, josta esimerkkeinä olivat LVI-, sähkö-, automaatio- tai konetekniikan osaaminen. Kuitenkin noin neljäänkymmeneen prosenttiin työpaikoista ei vaadittu myynnin lisäksi mitään muuta osaamista.

LinkedIn tärkeässä asemassa työnhaussa

LinkedIn osoittautui tärkeimmäksi myynti-insinöörien työnhakukanavaksi. Tämä huomio perustuu pääosin ilmoitusten suurimpaan määrään ja siten myös todennäköisyyteen löytää eniten uusia ilmoituksia, jolloin ko. alustan käyttämisen mielekkyys lisääntyy.

Koska LinkedInin toimintaperiaate on erilainen suhteessa muihin sivustoihin, korostuu työnhakijalle valmiin ja ajan tasalla olevan käyttäjäprofiilin tärkeys.  Valmis ja edustava käyttäjäprofiili edesauttaa myös verkostoitumista ja siten LinkedIn luo mahdollisuuksia perinteisiin sivustoihin verratessa enemmän. Samaan aikaan LinkedInissä voi suoraan hakea työpaikkaa omalla profiilillaan.

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *