Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Jarno Huhtanen röntgenhoitajan ammatin kehittämisen uranuurtaja

23.05.2018

Vuoden röntgenhoitaja 2018 Jarno Huhtanen opiskelee natiiviröntgenkuvien tulkintaa Englannissa Canterburyn yliopistossa. Opinnot hän saattaa loppuun syksyn loppukokeissa. Turun AMK:n radiografian koulutuksessa tullaan hyödyntämään hänen opiskelemiaan taitoja.

Vuoden röntgenhoitaja Jarno Huhtanen on radiografian- ja sädehoidon ammattilainen, joka haluaa kehittää röntgenhoitajien koulutusta kohti tulevaisuuden tarpeita.

–Sain mahdollisuuden ja täyden tuen koulutusjohtaja Marjut Putkiselta ja esimieheltäni Ursula Hyrkkäseltä opintoihin. Opettajakollegat Leena Walta ja Petteri Aatsinki auttoivat työjärjestelyissä, mikä helpotti opiskeluissa, Huhtanen kertoo.

Tiukkaa tiedonhakua ja röntgenkuvien tulkintaa

Opintojen edellytyksenä oli mentorin tuki. Tähän tehtävään lupautui Mehiläinen Neon radiologi, dosentti Sami Kajander ja toiseksi tukijaksi ortopedian ja traumatologian professori Hannu Aronen Turun yliopistosta. Myös radiologi, dosentti Pekka Niemi Mehiläinen Neosta on ollut suurena apuna opintojen aikana. Ylilääkäri, dosentti Roberto Blanco on mahdollistanut opiskelun Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksessa. Huhtanen sai myös harjoituspaikan Mehiläinen Neosta. Suomen Röntgenhoitajaliitto tukee hänen opintojaan.

– Opinnot alkoivat Englannissa helmikuussa 2017. Siellä käydään kahden kuukauden välein näyttämässä osaaminen. Opiskelu on hyvin pitkälti itsenäistä tiedonhakua ja röntgenkuvien lausuntojen antamista. Olen itse antanut harjoituslausunnon noin 2700 kuvasta, Huhtanen mainitsee.

– Loppukokeet ovat tiukkoja, niissä esitetään 100 case-tapausta kahdeksan tunnin aikana. Yli 90 prosenttia lausunnoista pitää olla oikein, hän jatkaa.

Syksyllä 2018 opintojen päätyttyä Huhtanen saa pätevyyden tulkita natiiviröntgenkuvia ja laatia kuvista kliinisen lausunnon. Hänellä on myös oikeus toimia Englannissa lausunnon antajana.

Mentorina toiminut radiologi, dosentti Sami Kajander ja Jarno Huhtanen tutkimassa kuvaa.

Potilasturvallisuus edellyttää osaamista

Kuvantamisen muuttuva työympäristö vaatii entistä enemmän osaamista röntgenhoitajilta jo potilasturvallisuuden kannalta. Uudella osaamisella tullaan helpottamaan röntgenlääkäreiden työtä.

– Röntgenlääkäreillä on mahdollisuus erikoistua vaativampiin kuvauksiin, mm. magneettikuvauksiin, jos röntgenhoitaja lausuu natiiviröntgenkuvia, toteaa radiologi Kajander.

Tällä hetkellä röntgenlääkärin lisäksi sonograaferi tekee itsenäisesti ultraäänitutkimuksia. Hän antaa niistä ns. kuvailevan lausunnon konsultoiden tarvittaessa lääkäriä.

Suomessa röntgenhoitaja ei vielä lausu kuvia, mutta sen pitäisi olla mahdollista ilman laki- tai asetusmuutoksia toimipaikkakohtaisesti sopimalla. Esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa tällainen käytäntö on olemassa.

Monipuolista kokemusta radiografiasta

Huhtasella on kokemusta röntgenhoitajana sekä kliinisessä ympäristössä että opettajana. Hän valmistui röntgenhoitajaksi vuonna 2009, jonka jälkeen hän on työskennellyt alalla Varsinais-Suomessa. Hän suoritti Turun yliopistossa terveystieteen maisterin tutkinnon vuonna 2012.

Vuonna 2011 hän aloitti opettajan työt Turun ammattikorkeakoulussa, lehtorina vuodesta 2017. Koko ajan hän on tehnyt myös röntgenhoitajan työtä pysyäkseen ajan tasalla työn muutoksissa.

– Omien opintojeni jälkeen kehitämme nykyisten ja tulevien röntgenhoitajien ammattitaitoa. Saamaani oppia tullaan hyödyntämään röntgenhoitajien perusopetuksessa jo syksyllä 2018 alkavassa koulutuksessa. Mahdollisesti myös erikoistumisopintoihin tai ylempiin ammattikorkeakouluopintoihin tulee tätä uutta tietoa, Huhtanen pohtii.

Mentorin ja mentoroitavan yhteistyö on sujunut hyvin.

Lopussa kiitos seisoo

Vielä opinnot eivät ole aivan lopussa, jäljellä on tiukka kesä ja syksy loppunäyttöineen. Huhtanen haluaa kuitenkin jo tässä vaiheessa antaa suuren kiitoksen tukijoukoilleen.

– Ilman kollegoiden ja esimiesten tukea ei opiskelu olisi ollut mahdollista. Mentorini Sami Kajander, Hannu Aronen, Pekka Niemi ja Roberto Blanco ovat olleet tärkeässä roolissa mahdollistaen opiskeluni Suomessa. Mentoriradiologi ansaitsee erityiskiitoksen kärsivällisyydestä ja ennakkoluulottomuudesta. Aina ei ole helppoa olla tukemassa uusien menetelmien käyttöön ottoa, hän mainitsee hymyillen.

Kun opinnot ovat ohi, hän pitää loman ja antaa aikaa perheelle. Se on ansaittu!

 

Tutustu röntgenhoitajakoulutukseen.

Lue Vuoden röntgenhoitaja 2018 -uutinen.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.